Historie

Hoe kwam Stichting Verhage-Wesdorp tot stand?

Personalia

Pieter Verhage werd geboren in Amsterdam op 15 januari 1924 en is overleden in Zierikzee op 10 april 1998.

Pieternella (Nel) Verhage-Wesdorp werd geboren in Ridderkerk op 6 september 1923 en is overleden in Zierikzee op 18 juli 2017.

Nel Wesdorp woonde vanaf haar geboorte tot aan haar huwelijk in Schoonhoven, behoudens een jaar in Rotterdam (1942/1943). Pieter heeft heel wat meer woonadressen gehad (Rotterdam, Bergen op Zoom, Halsteren, Schoonhoven, Deventer). Pieter Verhage woonde vanaf 1945 in Zierikzee.

Nel Wesdorp verhuisde naar Zierikzee toen ze met Pieter in het huwelijk trad. Het stel trouwde op 27 oktober 1948 in Schoonhoven. Nel was toen 25 jaar oud en Piet 24 jaar.

Het echtpaar kreeg één zoon: Frank.

Ondernemersvereniging Zierikzee

Piet en Nel Verhage-Wesdorp waren jarenlang actief in de ondernemers­vereniging Zierikzee. Op de foto hierboven wint standwerker Bertus de Regt het standwerkers­concours op de Paardenmarkt. De prijs wordt overhandigd door ZOC-voorzitter Pieter Verhage. Rechts twee juryleden: G.C.B. Vlinkervleugel en Nel Verhage-Wesdorp. In het midden staat mede-organisator van de jaarmarkt L. Kaashoek. De foto is gemaakt op 6 juni 1984.

Speelgoedwinkel & galanteriewinkel

Pieter Verhage heeft verschillende beroepen gehad, onder meer: etaleur, bedrijfsleider speelgoedzaak, winkelier in galanterieën en ondernemer. Pieter heeft een tijd gewerkt in de speelgoedzaak van zijn tante Jo Verhage. ‘Tante Jo’ zoals ze door menigeen werd genoemd had een mooie, goed lopende speelgoedwinkel in de Sint Domusstraat 54 in Zierikzee, waar menig kinderhart snel van ging kloppen.

Pieter en Nel Verhage-Wesdorp hadden samen een goed lopende galanteriewinkel aan het Havenplein. Ze hadden de galanteriewinkel overgenomen van De Vries, de vorige eigenaar, die naar elders was vertrokken. Een galanterie winkel verkoopt sierlijke snuisterijen en is een soort van Marskramer / Blokker. Onder de naam De Vries wist het echtpaar de galanteriewinkel uit te bouwen tot een gerenommeerd bedrijf. Veel oudere Zierikzeeënaren hebben Pieter en Nel Verhage-Wesdorp gekend.

De winkel zat op een A-locatie in het centrum van Zierikzee en was een eye catcher in alle opzichten. Piet en Nel woonden met hun enige zoon Frank boven en achter de winkel. Later hebben zij het huis ’t Halve Maantje aan de Lange Blokweg 1 in Zierikzee gekocht.

In 1973 nam Pieter Verhage de speelgoedwinkel van zijn tante over, die met pensioen ging.

Hij bracht deze onder in de firma Joh. De Vries, waarvan Pieter eigenaar was. De winkel bleef daarmee in de familie. Later ging Verhage speelgoed over in Intertoys.

Speelgoedwinkel Jo Verhage

‘Tante Jo’ zoals ze door menigeen werd genoemd had een mooie, goed lopende speelgoedwinkel in de Sint Domusstraat 54 in Zierikzee, waar menig kinderhart snel van ging kloppen.

Dagboek Pieter Verhage

Het dagboek van Pieter Verhage kan ingekeken worden bij het archief van het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland.

Dagboek Pieter Verhage

Pieter Verhage hield een dagboek bij. Het is te vinden in het gemeentearchief Schouwen-Duiveland en vormt een inkijkje in zijn leven en dat van zijn vrouw. Hij beschrijft daarin vooral zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog, zijn verblijf als kappersbediende in Deventer, de evacuatie en terugkeer naar Zierikzee en zijn activiteiten als winkelier.

Ook bevat het dagboek een in memoriam gewijd aan vader Wesdorp (de vader van Nel). Na Pieter’s overlijden heeft zijn echtgenote Nel er nog enkele bladzijdes bijgeschreven.

Succesvol ondernemerschap

Het succes van de galanteriewinkel was te danken aan de beleving die Piet en Nel in de winkel wisten te brengen. Die beleving werd voor het belangrijkste deel bepaald door Piet en Nel Verhage zelf.

Uit het dagboek van Pieter Verhage uit 1946 – hij werkte toen in de speelgoedwinkel – bleek toen al zijn neusje voor klantgericht denken. Hij schrijft: “Het idee om van het magazijn winkel te maken en het in te richten is van mij afkomstig. Zodoende verzorg ik ook alles. Het is daardoor nogal eens laat werken”.

Verderop in het dagboek blijkt het belang van een goede inkoop: “Maandags naar de Jaarbeurs geweest. Zag er eerst wel tegenop want ik heb nog nooit eerder voor St. Nicolaas ingekocht, maar ik slaag in alles bijzonder best”. En een mooie etalage: “We horen verrukte uitroepen van klanten zoals: Prachtig! Schitterend! Een spookje. Er gaat dan ook al gauw het praatje dat Verhage zo’n mooie speelgoedzaak heeft”.

Tragische gebeurtenis

Een zware tragiek vormde de zelfdoding van zoon Frank in 1999. Frank werd slechts 44 jaar. Het was een zware tijd voor Nel Verhage-Wesdorp (toen 75 jaar oud), temeer omdat de gebeurtenis plaatsvond nog geen negen maanden ná het overlijden van haar echtgenoot Pieter. Het maakte haar resterende levensjaren somber.

Oprichting Stichting

Nel woonde tot op hoge leeftijd nog zelfstandig aan het Jannewekken 1-6 in Zierikzee. Op 7 juni 2012 heeft zij in haar testament bepaald dat de Stichting Verhage-Wesdorp na haar overlijden opgericht moest worden. Zij heeft daarbij ook bepaald dat het Verhage-Wesdorp fonds beheerd moest worden door de Stichting Renesse. Vijf jaar later, op 18 juli 2017 overlijdt Nel op 93-jarige leeftijd. Ze wordt in stilte gecremeerd.

Actief in de ondernemersvereniging

Piet en Nel Verhage-Wesdorp waren jarenlang actief in de ondernemersvereniging Zierikzee. Pieter is ZOC voorzitter geweest en Nel bestuurslid.

Bijschrift: burgemeester Th. de Meester schudt de hand van Piet Verhage ten tijde van het 40-jarige bestaan van buurtvereniging de Steenen Brug.